Постанова пленуму ЦК КП (б) У про припинення українізації (1933)

18 листопада 1933 - 91 років тому

XV з’їзд ВКП (б). На передньому плані зліва направо: О. Риков, М. Скрипник, Й.Сталін, 1927 г.

XV з’їзд ВКП (б). На передньому плані зліва направо: О. Риков, М. Скрипник, Й.Сталін, 1927 г.

18 листопада 1933 пленум ЦК КП (б) України прийняв постанову про припинення в країні політики українізації. По суті, це було дублювання рішення ЦК КП (б) і РНК СРСР, прийняте ще 14 грудня 1932 Офіційно заявлялося, що політика коренізації загрожує існуванню єдиного СРСР.

Політика коренізації була офіційно введена в СРСР з квітня 1923 Більшість істориків сходяться на думці, що українізація була вимушеним кроком радянських чиновників, адже на початку 20-х рр.. національно свідомі українці досить вороже зустріли нову владу. Тому перше десятиліття перебування України у складі СРСР ознаменувався введенням української мови в усі сфери суспільно-політичного і культурного життя республіки. Процес українізації охопив освіта, літературу, видавництво і пресу, театр і навіть адміністративно-управлінський апарат. Чималу роль у впровадженні українізації зіграли наркоми освіти УСРР Олександр Шумський та Микола Скрипник.

Однак, на рубежі 20-30-х рр.. сфера вживання української мови поступово починає звужуватися. У січні 1933 р. в Україну було направлено особистий представник І. В. Сталіна П. П. Постишев, якому доручалося припинити українізацію. У 1934 р. під тиском сталінської верхівки українізація стала розглядатися як прояв націоналізму, і проти неї почато боротьба, яку очолив перший секретар ЦК КП (б) У С.В. Косіор. А українська національна інтелігенція зазнала хвилі жорстоких репресій.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.