Інтронізація першого патріарха Української Автокефальної Православної Церкви (1990)

18 листопада 1990 - 34 років тому

Служіння з патріархом Мстиславом

Служіння з патріархом Мстиславом

Мстислав (у миру Степан Іванович Скрипник) народився в Полтаві в 1898 році. Будучи племінником і ад’ютантом Петлюри, молодий шовініст-українець поділяв націоналістичну ідеологію, вважаючи, що саме Україна має право іменуватися Руссю.

На момент інтронізації Мстиславу було вже 90 років. Самостійно пересуватися він не міг. Однак поважний вік не завадив патріарху відразу взятися за справу. Зі своїх найближчих соратників він призначив патріарший рада, а також заснував у Києві патріаршу канцелярію. Ввівши нову посаду керуючого справами УАПЦ, Мстислав відправляється назад у свою американську резиденцію. Звідти він правив справами, іноді приїжджав в Україну, а в 1993 році упокоївся з миром. Після чого починається період нової боротьби між церквами за право на чільну роль в Україні.

Історія українського церковного розколу бере свій початок з 1654 року, коли під тиском московського царя Україна стає залежною державою. Паралельно з боротьбою за державність, яка припала на XX століття, йде наполегливе рух за автокефалію Української Православної Церкви. Але на сьогоднішній день в Україні канонічний статус має лише УПЦ Московського патріархату. Чи буде коли-небудь заснована Помісна Українська Церква, покаже час.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.