Між гетьманом Лівобережної України Іваном Брюховецьким та московським урядом укладені Батуринські статті (1663)

17 листопада 1663 - 361 років тому

Іван Брюховецький

Іван Брюховецький

Цей документ по-новому трактував відносини між двома державами. Відтепер гетьманська влада в Україні була обмежена на користь московського царя.

Батуринські статті включали в себе 5 додаткових пунктів, згідно з якими в Лівобережній Україні впроваджувалася промосковська політика. З підписанням цього документа позиції російського царизму зміцнювалися день від дня. Тепер українське населення зобов’язане було утримувати російські війська, а також вишукувати і повертати до Росії втікачів. А щоб не порушувати державну монополію, в російські міста козакам заборонялося вивозити горілку і тютюн. Крім того, українським купцям заборонялося постачати зерном Правобережну Україну. Російські чиновники здійснювали збір податків з українського населення на користь московської скарбниці. Навіть у питаннях духовенства без старшого брата обійтися було не можна, оскільки митрополита Київського обирали зі схвалення Москви.

Така залежність зачіпала інтереси малоросійського народу і козаків. Але Брюховецькому необхідно було затвердити свою владу за допомогою Москви. Такий стан речей рано чи пізно повинно було закінчитися і вилитися в соціальний конфлікт. Що й сталося в 1667 році після підписання Андрусівського договору.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.