Організовано Кримський революційний комітет (1920)

16 листопада 1920 - 104 років тому

Бела Кун

Бела Кун

На півострові всю повноту влади отримав радянський комуніст Бела Кун, який став організатором і активним учасником масових страт в Криму.

Б’ючись на українській землі, в 1916 році Бела Кун потрапив у полон до російської армії. Так, угорський соціал-демократ як військовополонений був відправлений на Урал, де остаточно і сформувалися його комуністичні погляди.

1920 для жителів Криму виявився багатим не тільки на події, переламали хід історії, але й на масові страти. Коли утворився Кримревком, Бела Кун був зайнятий ліквідацією осередків опору врангелівської армії. У масових розстрілах того періоду брала активну участь і його соратниця - Розалія Землячка (Розалія Самуїловна Залкинд). Обидва вони походили з буржуазних єврейських пологів.

Під руку затятим комуністам-катам потрапили залишилися в Криму офіцери і солдати армії Врангеля, представники буржуазії і просто інтелігентні люди. За 2 роки в Криму було знищено близько 100 000 чоловік. Політичному переслідуванню були також піддані етнічні меншини Криму. Чи не шкодували навіть сестер милосердя, селян і дітей.

Ленінські кати, так називали Бела Куна і Розалію Землячки ті, кого їх неймовірна ненависть і жорстокість торкнулася прямо або побічно. Після такого червоного терору Крим стали називати Всеросійським кладовищем. А історичні факти досі кидають тінь ганьби на лихоліття, яке сколихнуло історію людства.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.