У Львові відбулася прем'єра п'єси Івана Франка «Украдене щастя» (1893)

16 листопада 1893 - 131 років тому

Сцена у виставі Національного академічного театру ім. І. Франка «Украдене щастя»

Сцена у виставі Національного академічного театру ім. І. Франка «Украдене щастя»

16 листопада 1893 року на сцені театру товариства «Руська бесіда» у Львові відбувся прем'єрний показ п'єси Івана Франка «Украдене щастя». Цей твір письменник створював спеціально для конкурсу, який оголосив театр у 1891 р. Перша назва п'єси - «Жандарм», але пізніше через цензуру воно було змінено, а один з головних героїв замість жандарма став листоношею. У січні 1893 драма отримала другу премію і була схвалена для постановки. Головним режисером вистави став Костянтин Підвисоцький, він же виконав головну роль Миколи Задорожного. Роль Анни була доручена Антоніні Осіповічевой, а листоноші Михайла Гурмана - батькові видатного Леся Курбаса Степану Янович. У публіки п'єса мала великий успіх. До кінця року цей спектакль поставили ще в 12 містах по всій Галичині, а в лютого 1904 Іван Карпенко-Карий вперше поставив п'єсу в Києві в театрі «Бергоньє». Сам режисер зіграв Миколу, Любов Ліницька - Анну, а Микола Садовський - Михайла.

У повному варіанті з чином жандарма п'єса на сцені професійного театру з'явилася тільки в 1913 р. у Кам'янець-Струмиловою. У 1932-1933 рр. завдяки режисерові В. Земгано спектакль поставлений в Харківському театрі Революції. А починаючи з 1939-1940 рр. драма «Украдене щастя» увійшла в репертуар багатьох професійних театрів України.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.