Поділ Російської церкви на Київську та Московську митрополії (1415)

15 листопада 1415 - 609 років тому

Григорій Цамблак

Григорій Цамблак

Собор западнорусских єпископів у Новогрудку висвятив Григорія Цамблака на митрополита Київського і Литовського за правилами святих Апостолів. Оскільки таке призначення відбулося за життя чинного митрополита Київського Фотія, патріарх Євтимій нелюд Григорія Цамблака з сану, відлучив і прокляв.

Коли Україна перебувала під пануванням Великого Князівства Литовського (ВКЛ), правляча верхівка розуміла, що православ’я зможе служити опорою державної самостійності. А щоб піти з-під контролю Москви і убезпечити себе від впливу Польщі, литовський князь Вітовт вирішує завести свого митрополита без санкції Константинополя. Москва відреагувала миттєво і зрадила Григорія анафемі. Але його цей факт анітрохи не збентежив, оскільки він вважав себе законно обраним митрополитом Київським і всієї Русі.

Саме в цей час православна віра на території ВКЛ переживає тяжкий час: позбавлена ??зовнішньої підтримки, з одного боку, переслідувана католицтвом - з іншого.

Зважаючи церковно-політичних протиріч Київський митрополит Григорій Цамблак знімає з себе всі повноваження і приймає схиму під ім’ям Гавриїла. А на його місце повертається Фотій з благословення того ж Вітовта. Розкол митрополій на цьому тимчасово припиняється.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.