Севастопольську бухту залишили останні кораблі білогвардійського флоту (1920)

14 листопада 1920 - 104 років тому

Біла армія залишає Крим

Біла армія залишає Крим

Військові та біженці виїжджали в невідомість. Вихід білої армії генерала Врангеля був неминучий. Цим днем ??прийнято вважати закінчення Громадянської війни на півдні Росії.

Коли стало зрозуміло, що Крим дістанеться Червоної Армії, Врангель зайнявся підготовкою судів у таких морських портах, як Севастополь, Керч, Феодосія, Ялта і Євпаторія, плануючи евакуювати близько 75-ти тисяч людей. А 14 листопада розпочалася активна вантаження на кораблі цивільних і військових установ.

Росію залишали 15 000 козаків, 12 000 офіцерів, близько 5 000 солдатів регулярних частин, більше 30 000 офіцерів і чиновників тилу, 10 000 юнкерів і 100 000 цивільного населення. У 14 годин 50 хвилин барон Врангель піднявся на борт крейсера «Генерал Корнілов» і покинув Севастопольську бухту.

Прощаючись з Батьківщиною, ще ніхто не знав, що може їх очікувати на чужині. На кораблях, переповнених людьми, мало говорили про майбутнє. Здебільшого згадували минуле. Людям не вистачало їжі й води. Хтось потихеньку божеволів. Але в порівнянні з тими, хто відмовився залишати Росію, їх все одно можна було назвати обраними. Адже залишилися потрапили під неймовірний терор. І справа стосувалася не тільки військових, а й артистів, лікарів, журналістів. Називаючи їх класом експлуататорів, радянська влада винищувала всіх і вся. Вороги народу повинні були зникнути з радянської землі. Із землі, на якій з’явилися нові господарі.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.