Створено Українську Академію наук (1918)

14 листопада 1918 - 106 років тому

Володимир Вернадський

Володимир Вернадський

Першим її президентом став Володимир Іванович Вернадський - натураліст, мислитель і громадський діяч.

З підписанням закону про створення УАН в історії України була відкрита нова сторінка. УАН об’єднала у своїх лавах вчених різного профілю. Згідно зі Статутом Академія мала 3 відділи: історико-філологічний, фізико-математичний і соціально-економічний, які охоплювали 3 інститути, 15 комісій і національну бібліотеку. Всі документи і видання повинні були друкуватися українською мовою.

Серед перших академіків були Д. Багалій, В. Косинський, А. Кримський, М. Кащенко та інші. Не тільки українці могли зайняти відповідальний пост, а також представники західно-українських і російських земель. На розвиток Академії гетьманський уряд виділив спеціальні кошти з казни держави. Так були організовані перші кафедри, які проводили науково-дослідні роботи.

В Українській Академії наук сформувалася безліч наукових шкіл у галузі математики, механіки, астрономії, історії та інших наук. Не мине й кілька років, як УАН збагатить великими відкриттями і винаходами вітчизняну та світову науку, які знайдуть широке застосування в промисловості, сільському господарстві, культурі.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.