У Львові Українська Національна Рада прийняла тимчасовий Основний закон, в результаті чого була проголошена ЗУНР (1918)

13 листопада 1918 - 106 років тому

Євген Петрушевич

Євген Петрушевич

З’явився закон про самостійність українських земель, що раніше входили під юрисдикцію Автро-Угорщини. Війна з поляками стала серйозною перешкодою в досягненні поставлених цілей.

Західно-Українська Народна Республіка охопила територію Галичини, Закарпаття та Буковини. Крім конституційних основ був затверджений герб новоспеченого держави і прапор. Президентом було обрано Євген Петрушевич. 70 відсотків населення ЗУНР складали українці. Національним меншинам гарантували права нарівні з усіма. Були створені централізована система управління і регулярні війська, а також зроблені спроби для виведення економіки з кризи шляхом введення монополії на продаж товарів першої необхідності. Запроваджувалася національна валюта - гривня, українська мова отримала статус державної.

Польська держава Західно-Українську Народну Республіку в буквальному сенсі сприйняло в багнети. Яблуком розбрату стала Східна Галичина. В результаті чого вже в листопаді були захоплені Львів, Перемишль і багато інших повіти ЗУНР.

ЗУНР не змогла зберегти свою незалежність і домогтися вільного демократичного розвитку. Проіснувавши 257 днів, вона була розділена між Польщею, Чехословаччиною та Румунією.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.