Створено найвищий орган державної влади - Директорія Української Народної Республіки (1918)

13 листопада 1918 - 106 років тому

Володимир Винниченко

Володимир Винниченко

На зміну гетьманства прийшла Директорія, яка відновила закони УНР. Але незважаючи на повалення гетьманського режиму, Директорії була уготована непроста доля. Більшовицька армія наступала з одного боку, а війська Антанти - з іншого.

На чолі Директорії стояли такі відомі особистості, як Володимир Винниченко і Симон Петлюра. Опинившись в затиснутому положенні, проводити послідовну державну політику було справою непростою. А радикальні заходи, вжиті на адресу поміщиків, перекривали усілякі зрушення в налагодженні контактів з діючою інтелігенцією. Невідомо, як би склалася доля Директорії надалі, якби з самого початку не були ущемлені права промислової та аграрної буржуазії, позбавлених виборчих прав. І виходило, що у внутрішній політиці Директорія зазнала повне фіаско.

Міжнародні відносини складалися більш вдалим чином. Українську Народну Республіку визнали Угорщина, Чехословаччина, Італія, Голландія. А ось з країнами Антанти, Польщею та більшовицькою Росією домовитися не вийшло. Результат не змусив себе чекати, тому що незабаром Київ був узятий в кільце, а радянська влада знову встановлено на території України, виключаючи західні області.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.