У Лубнах вийшла перша україномовна газета Росії (1905)

12 листопада 1905 - 119 років тому

Другий номер газети «Хлібороб», грудень 1905

Другий номер газети «Хлібороб», грудень 1905

12 листопада 1905 в м. Лубни Полтавської області вийшов у світ перший номер газети «Хлібороб». Це була перша україномовна газета в підросійській Україні. Відповідальним редактором газети був призначений активний українофіл і суспільно-політичний діяч Микола Шемет, але фактичним керівником став його брат Володимир. Газета виходила на двох смугах 5-ти тисячним тиражем і швидко знайшла своїх прихильників. Матеріали видання в основному стосувалися політичної та економічної проблематики, але були й рекламні оголошення. У газеті можна було знайти такі рубрики: звістка з Києва, звістка з Польщі, звістка з Галичини, але найбільше уваги приділялося селянам. Журналісти «Хлібороба» закликали своїх читачів змінити політичну та економічну ситуацію в країні: домагатися автономії в межах імперії, вимагати передачі землі селянам, нових виборчих органів влади, 8-годинного робочого дня, відкриття українських шкіл тощо Стосувалися статті в основному місцевих проблем, але друкували і про події всієї України, Москви та Петербурга. Всього вийшло 5 номерів газети, але четвертий номер конфіскувала влада, а вже після п’ятого видання заборонила цензура.

У 2009 р. громадські організації та журналісти Харкова звернулися до Президента України В. Ющенка з пропозицією зроблено 12 листопада Днем україномовної преси. Але офіційної відповіді медіа так і не отримали. Незважаючи на відсутність офіційного заснування, починаючи з 2009 р. харків’яни все одно відзначають це свято.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.