Павло Скоропадський узаконив автокефалію Української Православної Церкви (1918)

12 листопада 1918 - 106 років тому

Архієпископ Алексій (Дородніцин)

Архієпископ Алексій (Дородніцин)

Після створення України як держави, Павло Скоропадський вирішує забезпечити самостійністю і українську церкву.

Бути незалежними від Московського патріархату мріяли багато мирян і духовенство. Однак політична нестабільність в країні і агресія з боку більшовиків на адресу Української Народної Республіки не давали можливості української церкви отримати статус національної. Правда, були зроблені спроби зробити хоч що-небудь в цьому напрямку. Зокрема, в середині 1917 владика Олексій видав молитовник українською мовою. Але майже вся православна ієрархія складалася з числа росіян, які зайняли антиукраїнську позицію і були непохитні у своєму рішенні відстояти підпорядкування Київської метрополії від Московського патріархату. Воно й зрозуміло: подібний контроль давав можливість відстежувати духовне життя українців.

Після кількох суперечок були зроблені незначні послаблення і Українська церква отримала можливість на обмежену автономію. Але це було зовсім не те, на що розраховували в Київській митрополії. Таким чином, боротьба за національну свободу йшла паралельно з релігійною. І до постановки остаточної точки ще було далеко.

Все по темі: ,

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.