В Україні закінчилася ера радянського рубля, на зміну якому прийшов карбованець (1992)

12 листопада 1992 - 32 років тому

1 карбованець

1 карбованець

Грошовий обіг на території України зазнає змін: вводиться єдина законна грошова одиниця - купоно-карбованець.

Карбованець служив в якості грошової одиниці і при гетьманові Скоропадському, і в часи Директорії, і при німецькому окупаційному режимі. Після розпаду Радянського Союзу незалежна Україна знову піднімає питання про свою національній валюті. Так з’явився грошовий знак - купоно-карбованець. Його виплачували громадянам молодої незалежної держави нарівні з рублем аж до 1993 року, коли в Росії пройшла грошова реформа. Офіційний курс купоно-карбованця по відношенню до рубля тоді виглядав таким чином: 1.45 крб. = 1 руб.

Курс національної валюти постійно падав, через що відбувалася інфляція. Оскільки купоно-карбованця уготували роль тимчасової валюти, розрахованої на перехідний період, уряд обіцяв поліпшення стану економіки, а народ терпляче чекав дива. Але Україна все одно увійшла в першу десятку країн, по яких пройшлася гіперінфляція.

Щодо зовнішнього вигляду купоно-карбованця мудрувати не доводиться: валюта дуже непрактична, легко протиралася і рвалася. У народі нова грошова одиниця отримала прізвисько «фантик». Та й захист у нього була слабка, тому й підробляли його з легкістю. І лише один плюс можна було поставити в цій реформі: нова валюта стала передумовою для запровадження новітньої, тобто гривні.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.