Радянський загін і кіннота Нестора Махна прорвали укріплення на Перекопі і форсували Сиваш (1920)

11 листопада 1920 - 104 років тому

Перекопські зміцнення

Перекопські зміцнення

Останній притулок врангелівців, що зосередили свої сили в Криму, було розбите. Дорога виявилася вільною від ворожих укріплень.

В результаті боїв загинули кращі загони Врангеля. А завдання, яке поставили перед червоноармійцями, була виконана: Крим став радянським.

В результаті штурму чонгарським укріплених позицій опір противника було зламано. У ніч на 11 листопада було прорвано остання Юшуньская позиція, а до завершення дня від укріплень врангелівців не залишилося і сліду.

Результатом тих подій стало звільнення Сімферополя, Севастополя, Феодосії, Керчі та Ялти від білогвардійських військ. Через 10 днів дорога до Криму була відкрита повністю для затвердження нової влади - радянської. Врангелівці нічого не залишалося, як відходити до портів, щоб врятуватися втечею. Втрати серед протиборчих сторін були відчутними. Врангель був переможений, бойовий дух його команди упав. А радянські загони, незважаючи на дику втому, поранення і загибель своїх товаришів, раділи тому, що досягли мети.

Розгромивши Врангеля, в історії Радянської Росії закінчилася ера громадянської війни та іноземної військової інтервенції.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.