Російська імператриця Катерина II скасувала гетьманство (1764)

10 листопада 1764 - 260 років тому

Петро Румянцев

Петро Румянцев

Цим указом вся повнота влади була передана президентові Малоросійської колегії Петру Рум’янцеву.

Інститут гетьманства виник в далекому 1572, коли Річ Посполита за допомогою козаків вирішила захищати окраїни своїх територій, а також втихомирювати волелюбних селян, які посміли повстати проти панської влади.

Функції гетьмана були незначні і стосувалися виключно реєстрового козацтва. Лише після входження Лівобережної Малоросії до складу Московії гетьман отримував владу і над простими людьми не з числа військових. Таким чином, Богдан Хмельницький, як засновник даного укладу, отримав вищу законодавчу владу. Переяславська рада 1654 року і статті, закріпили закони цієї історичної події, дозволили гетьману отримати новий статус - Гетьман його царської пресвітлої величності Війська Запорозького.

Посиленню гетьманської влади опиралася не тільки уряд Московського царства, а й козацька старшина. А її ослаблення почалося з моменту переходу Мазепи на бік шведів.

Останній гетьман Малоросії у складі Російської імперії - Кирило Розумовський - в 1764 році під натиском російської імператриці Катерини II подав у відставку. Тепер замість гетьманського титулу був заснований пост генерал-губернатора.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.