За наказом російського імператора Петра I був заарештований гетьман Лівобережної України Павло Полуботок (1723)

10 листопада 1723 - 301 років тому

Павло Полуботок

Павло Полуботок

Після зради Мазепи російський государ не довіряв більше нікому з числа малоросів. А тому всі повноваження, що стосуються України, були передані Малоросійської колегії, що представляє собою російське урядова установа.

Вольовий старшина Павло Полуботок діяв на свій страх і ризик у відстоюванні автономного статусу Гетьманщини. Він здійснив реформу судочинства, зміцнив адміністративний устрій держави.

Петра I розгнівало свавілля наказного гетьмана, після чого він викликав його до Петербурга для пояснень. Не соромлячись царя, Павло Полуботок подає йому чолобитну про скасування нових порядків. Петро від такої самовпевненості впадає в гнів і наказує заарештувати виконуючого обов’язки гетьмана.

Так, Павло Полуботок з товаришами виявляється у Петропавловській фортеці. Його майно було конфісковано, а життя цілком залежала від російського царя. Домогтися звільнення Павлу Полуботку не довелося. Він помер в ув’язненні в 1724 році. Російський самодержець пережив свого ворога на 1 рік.

Для нащадків Павло Леонтійович Полуботок назавжди залишиться національним героєм, який все своє життя боровся за свободу українського народу.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.