У Хусті для організації оборони Карпатської України була створена напіввійськова організація «Карпатська Січ» (1938)

9 листопада 1938 - 86 років тому

Штаб Карпатської Січі

Штаб Карпатської Січі

Організація народної оборони «Карпатська Січ» (ОНОКС) на чолі зі Степаном Росохою була офіційно визнана на установчих зборах, закріпити і її статут.

З розділом території Чехословаччини зазнає змін і її територіальна область - Карпатська Україна, що отримала автономію восени 1938 року. І Угорщина, і Польща дуже хотіли бачити цей ласий шматок у своїх вотчинах, тому частенько направляли в Карпатську Україну своїх розвідників. Допустити незалежність на цих територіях побоювалися.

Для того щоб підготувати гідні кадри в боротьбі проти угорсько-польських диверсійних загонів, була створена підстаршинська школа для сержантів і прапорщиків. Навчання проводилося не тільки для чоловіків, але і для жінок. Правда, вчилися переважно українці, зацікавлені в захисті своїх кордонів.

Чільну роль Карпатської Січі грали члени ОУН. Свої заклики вони аргументували тим, що давно настала пора скинути польське, московське і румунське ярмо, щоб утворити незалежну від усіх Українську державу.

Націоналістичним мріям не судилося збутися через втручання Угорщини, Польщі та Румунії, а також самої Чехословаччини, яка беззастережно підкорилася Німеччини.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.