У Єлисаветграді (нині Кіровоград) з п’єсою «Наталка-Полтавка» дебютував український театр Марка Кропивницького (1882)

9 листопада 1882 - 142 років тому

Марко Кропивницький

Марко Кропивницький

Заснувавши в Києві нове театральне товариство, український письменник, драматург і театральний актор Марко Кропивницький починає співпрацювати з кращими артистами української сцени.

Починається пора гастролей, які супроводжуються бурхливими оваціями, адже театр Марка Кропивницького представляв собою реалістичний світ, в якому блищала плеяда зірок: Марія Заньковецька, Микола Садовський, Панас Саксаганський, Іван Карпенко-Карий. Трупа нового українського театру підняла його на рівень професійного, завоювавши собі прихильників по всій території Російської імперії.

У непростих умовах доводилося працювати майстрам сцени. Утиски і заборони породжували певні незручності. Працюючи в манері реалістичного жанру, артисти створювали небажані для діючого режиму образи. Та й спектаклі з використанням української мови були в дивину. Але не для глядача, який побачив у новій манері виконання той, інший світ - не казковий, а справжній.

Марко Кропивницький, що вважається творцем соціально-побутової драми другої половини XIX століття, залишив після себе нову культуру і глибоке спадщина, гідно відображає національну класичну драматургію.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.