Третім Універсалом Центральної Ради було проголошено Українську Народну Республіку (1917)

7 листопада 1917 - 107 років тому

Третій Універсал Центральної Ради

Третій Універсал Центральної Ради

Протягом 1917 - 1918 років законодавча влада в Україні належала Центральній Раді, Універсали якої визначали етапи розвитку національної держави. III Універсал передбачав кілька важливих моментів, але в основному регулював відносини між Україною і Росією.

Хоч і була проголошена Українська Народна Республіка (УНР), але федеративні відносини з Росією ніхто не відміняв. Вся влада в Україні повинна була належати Українській Центральній Раді і Генеральному Секретаріату, повноваження яких мали тривати аж до виборів у Всеукраїнське Установчі Збори. Було проголошено безліч демократичних принципів, серед яких - свобода слова, віросповідання, друку, зборів, союзів, страйків, недоторканність особи і житла. Було скасовано смертну кару. Права власності на землю більше не існувало. Був введений 8-годинний робочий день і оголошена реформа місцевого самоврядування.

Про абсолютне суверенітет мови поки не йшло. Революція, що трапилася в Петрограді, давала можливість вирішувати наболілі проблеми на території України, але всерйоз Центральною Радою не розглядалася. Повинно було пройти час, щоб переконатися в тому, що революція - не змова, а масштабна акція, яка змінить історію не тільки Росії, а й інших територій, включаючи Україну.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.