У Харкові відкрито Державний промисловий будинок (1928)

7 листопада 1928 - 96 років тому

Держпром

Держпром

Держпром був зведений з ініціативи Фелікса Дзержинського саме в Харкові - першій столиці Української Радянської Соціалістичної Республіки. Це залізобетонна споруда стало першим в СРСР висотною будівлею в 63 метри.

Стиль конструктивізму, використаний в архітектурі Держпрому, мав продемонструвати тенденції індустріалізації, які успішно впроваджувало уряд молодої держави. Тисячі робітників цілодобово, в три зміни, споруджували символ епохи єдиної в той час соціалістичної країни в світі.

Першими «жителями» Держпрому стали різні трести і управління. Подивитися на диво-висотку приїжджали багато відомих осіб - Максим Горький, Теодор Драйзер, Анрі Барбюс. А Володимир Маяковський у своєму вірші писав: «... столицею гуде український Харків, живий, трудовий, залізобетонний».

Сьогодні будинки будуються в кілька етапів, а терміни їх здачі в експлуатацію можуть затягуватися на невизначений час. З Держпромом ситуація була іншою: за три роки будівництво будівлі такого масштабу було завершено, поклавши початок індустріального перевороту.

Все по темі: , ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.