Протестуючи проти принизливої ролі України та окупації Чеської республіки (1968)

5 листопада 1968 - 56 років тому

Василь Макух

Василь Макух

Головна вулиця Києва - одне з найкрасивіших місць в столиці України - в далекі шістдесяті готувалася зустріти парад, присвячений річниці Жовтневої соціалістичної революції. Поки на стовпах і опорах розвішували прапори і портрети ідеологів XX століття, український патріот-націоналіст висловив свій протест по-своєму.

Подія неординарна для часу, коли КДБ відстежував всіляке вільнодумство і ретельно припиняв спроби самовираження. Але факт залишається фактом: знаходилися люди, яких не влаштовував режим радянської влади. Хтось на кухні обговорював глобальні проблеми, викликані чинним комуністичним ладом, а інші, намагаючись привернути увагу громадськості, давали зрозуміти, що тільки кардинальними заходами можна хоч якось вплинути на ситуацію в цілому.

Мріючи про незалежну державу, Василь Макух боровся проти русифікації України і несправедливості режиму. Перебуваючи на лавах УПА, він чудово розумів, чим ризикує та які можуть бути наслідки.

Сьогодні далекий день передсвяткового осіннього дня згадують деякі. І тільки очевидці здригаються від спогадів, коли перед очима знову спливає фігура охопленого полум’ям чоловіки, скандують: «Хай живе вільна Україна!».

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.