На залізничний вокзал у Львові прибув перший потяг з Відня (1861)

4 листопада 1861 - 163 років тому

Перший потяг з Відня

Перший потяг з Відня

Щоб зв’язати Галичину з Віднем було прийнято рішення про будівництво залізниці. Однак процес затягувався через недостатнє фінансування і тривав кілька десятків років. Лише з відміною кріпосного права в імперії Габсбургів австрійським урядом було знову піднято питання про спорудження першої черги магістралі.

Будівництво велося за допомогою примітивних знарядь праці. Заробітна плата виявилася дуже низькою, а трудитися простому люду доводилося на знос. Стокілометрова траса була здана з недоліками достроково до дня народження ерцгерцога Карла Людвіга.

«Первісток» прибув до столиці Галичини в 14.30 і складався з чотирьох вагонів, прикрашених стрічками і квітами. «Сталевий кінь» отримав мужнє назву «Ярослав». Новий вид транспорту викликав бурю захоплення серед різних верств населення, а першими його пасажирами стали члени акціонерного товариства та знатні персони.

Сталева магістраль розвивається протягом трьох століть. Вся територія сучасної України пересічена рейками, вдосконалюється рухомий склад, зростає професіоналізм кадрів і пасажиропотік. Всі шляхи відкриті, а напрямок залежить лише від фінансових можливостей і фантазій будь-якого з нас.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.