«Листопадовий чин» у Львові (1918)

1 листопада 1918 - 106 років тому

Листопадова революція

Листопадова революція

Восени, 1 листопада 1918 р., вранці, о 4 годині, у місті Львові відбувся «Листопадовий чин». «Листопадові чином» (а також Листопадової революцією, листопадові переворотом, Листопадового зриву, Первоноябрьскім повстанням) був названий військовий переворот, який відбувся вночі, з 31 жовтня 1918 р. за 1 листопада. Організація перевороту належала Українському Національному Раді, яка для вчинення свого плану залучив сили Українських січових стрільців на Волині та в Королівстві Галичина. Метою перевороту було встановлення влади Української Держави (через час названого Західноукраїнської народної республікою) на тих територіях, на які претендував УНС.

Результатом «Листопадового чину» в місті Львові стало утворення Української Держави загальною площею в 70 тисяч км. Вже 9 листопада 1918 затвердили уряд Української Держави під назвою Державний Секретаріат. 13 листопада 1918 Українській Державі дали нову назву Західноукраїнська народна республіка. Через те, що виникла ЗУНР, Польща була дуже сильно незадоволена, результатом чого став початок українсько-польської війни за захоплення Галичини 1918-1919 рр..

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.