У другий тур президентських виборів в Україні пройшли Леонід Кучма і Петро Симоненко (1999)

31 жовтня 1999 - 25 років тому

Леонід Кучма

Леонід Кучма

31 жовтня 1999 відбувся перший тур третіх президентських виборів незалежної України. Лідерами, які набрали найбільше голосів виборців і пройшли в другий тур, стали Л. Кучма, який вже займав місце президента з 1994 року, і Петро Симоненко, лідер комуністичної партії України. Також претендентами на пост президента були Олександр Мороз, Наталія Вітренко (єдина претендент-жінка), Євген Марченко, які увійшли до п’ятірки лідерів під час виборів, та інші.

Треба відзначити, що і в першому турі за кількістю голосів переміг Леонід Данилович, але 50% голосів, які були необхідні для перемоги в першому турі, він не отримав. Саме з цієї причини і був призначений другий тур виборів, який відбувся 14 листопада. Для перемоги в другому турі необхідно було набрати більшість голосів, за Кучму Л.Д. проголосували 56% виборців, що й зумовило перемогу політика, і призначення його на другий термін президентом країни. Петро Симоненко набрав 38% голосів.

Підготовка до виборів тривала досить довгий час, і навколо них відбувалися суперечки, тривала гостра боротьба. Так у березні 1999 року загинув лідер НРУ В.Чорновіл, який мав достатні шанси для перемоги. Цю загибель і досі вважають невипадковою.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.