Радянські війська захопили Чаплинку, відрізавши німецькі війська в Криму від основних сил (1943)

31 жовтня 1943 - 81 років тому

Льотчики військово-повітряних сил Чорноморського флоту

Льотчики військово-повітряних сил Чорноморського флоту

31 жовтня 1943, в самий розпал Великої Вітчизняної війни, радянські війська змогли відрізати німецькі війська в Криму від їх основних сил, звільнивши селище Чаплинку Херсонської області.

Спокійне життя селища була порушена 12 вересня 1941, коли німецькі війська увірвалися в країну. Селище був окупований, і з того часу жорстока боротьба велася за звільнення селища не тільки військами, а й мирними жителями. Новий порядок, який був введений німецькими загарбниками, змушував селян працювати на Німеччину. Того, хто відмовлявся, очікували жорстоке побиття чи смерть. Жертвами ставали не тільки чоловіки, а й жінки та малолітні діти.

Неподалік від села німецькі окупанти побудували аеродром, з якого винищувачі і бомбардувальники вилітали для знищення радянських військ на Кримському півострові з повітря. Радянське командування віддало наказ по знищенню цього аеродрому. Група льотчиків військово-повітряних сил Чорноморського флоту розробила операцію, яка отримала своє ім’я за назвою селища - «Чаплинка». Завдяки успішному проведенню цієї операції, аеродром ворога був знищений.

Незважаючи на повний розгром, після звільнення селище Чаплинка поступово відновився.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.