У Львові розпочався «Собор руських учених» (1848)

30 жовтня 1848 - 176 років тому

Іван Борискевич

Іван Борискевич

30 жовтня 1848, в знаменитому місті Львів, відбувся перший з’їзд українських діячів культури і науки, який отримав назву «Собор руських учених». Ця подія стала дуже важливим для суспільного і культурного життя України. Учасники цього збору виступали за встановлення української мови для Західної та Східної України, за один мова для одного народу. Головною ідеєю собору стало єдність нації, і саме на принципі єдності базувалися всі інші питання, які розглядалися Собором.

У першому Соборі, ініціаторами якого стали Микола Устинович та Іван Борискевич, брало участь більше сотні осіб. Серед них були письменники, вчителі, вчені, юристи і навіть студенти. Вони вели різноманітні наради, створили програму для організації української науки в рамках поставлених завдань, заснували Товариство народної освіти для підвищення рівня освіти українського народу.

Ця подія намагалася використовувати Руська Рада у прагненні створити особливі умови для розвитку українського народу. Передбачалося, що всі землі Австрійської імперії, де живуть українці, об’єднаються в край з автономними правами. Ідея абсолютної єдності підтримувала всіх українців до розпаду Австро-Угорщини в 1918 році, але, на жаль, реалізованої так і не стала.

Все по темі: , ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.