Верховна Рада України ухвалила закон про державний статус української мови (1989)

28 жовтня 1989 - 35 років тому

Верховна Рада УРСР

Верховна Рада УРСР

28 жовтня 1989 Верховною Радою України був прийнятий закон «Про мови в Українській РСР». Цим законом встановлювався статус української мови як державної. Даний закон з’явився першим дуже вагомим досягненням сил національної демократії і значно зміцнив ті позиції, які на той час були здобуті українською інтелігенцією і національним рухом.

Прийняття закону «Про мову в Українській РСР» затвердило досягнення демократичних сил на території колишнього Радянського Союзу. Досить схожі закони були прийняті в Грузії і в балтійських країнах.

Відтепер офіційною державною мовою УРСР був визнаний українську мову. Однак, також у законі було чітко сказано, що держава повинна буде гарантовано забезпечити всіма необхідними умовами для нормального становлення та застосування інших мов ті національності, які проживають в Україні.

Законом також було ще більш закріплено вагоме значення російської мови в Україні. Наприклад, службові особи повинні були володіти не тільки українською мовою, а й російською, акти вищих органів потрібно було також публікувати на обох мовах, у всіх українських загальноосвітніх школах вивчення української мови та російської мови було обов’язковим.

Закон «Про мови в Українській РСР» скасували законом вже незалежної України під назвою «Про засади державної мовної політики».

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.