Відкрито трамвайний рух у Вінниці (1913)

28 жовтня 1913 - 111 років тому

Пам’ятник про відкриття трамвайного руху у Вінниці

Пам’ятник про відкриття трамвайного руху у Вінниці

28 жовтня 1913 в м. Вінниці відкрилося електричне трамвайний рух. Першим трамвайним маршрутом став маршрут протяжністю 8,6 кілометрів «Вокзал Жіноча гімназія».

Вже навесні 1913 була побудована друга лінія трамвая за маршрутом «Миколаївський проспект Військове містечко». Всього на цих обох лініях працювали одинадцять двовісних двосторонніх вагонів фірми MAN. Один з таких вагонів на сьогоднішній день відреставрували, і тепер він знаходиться в депо. Іноді, на свята або в якості екскурсійного, його експлуатують на лінії. Також в 2003 році був виготовлений макет такого вагона, який встановили близько трамвайного депо на честь 90-річчя трамвая.

Не припиняв трамвай своєї роботи і під час подій 1917-1919 років, але в 1920 році його рух таки було призупинено. Лише наприкінці листопада 1921 рух відновили.

Перше розширення трамвайної мережі після 1914 року відбулося в 1932 році нова лінія була прокладена вздовж вулиці Пирогова і до больніці. Перед ВВВ було розпочато будівництво нової трамвайної лінії по вулиці Фрунзе і до хімкомбінату і трамвайному депо. Однак, цим планам не судилося здійснитися, бо почалася війна.

На початку війни трамвайний рух було припинено, але в травні 1942 року воно було відновлено. Після війни розвиток трамвайного руху в місті почалося швидкими темпами. На сьогоднішній день трамвайна система Вінниці не гірше, ніж в інших містах України.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.