Створено Союз радянських художників України (1938)

27 жовтня 1938 - 86 років тому

Тетяна Яблонська. Радянський живописець, народний художник СРСР і Української РСР

Тетяна Яблонська. Радянський живописець, народний художник СРСР і Української РСР

27 жовтня 1938, на І з’їзді художників УРСР, був створений Союз радянських художників України (скорочено СРХУ). Союз радянських художників України входив до складу спілки художників Радянського Союзу.

На початку осені 1939 року, 7 вересня, відбулося затвердження РНК УРСР Статуту СРХУ. Статутом визначався статус союзу, який був добровільною організацією, яка об’єднувала на території УРСР всіх працівників, що мають відношення до образотворчого мистецтва (живописців, народних художніх майстрів, графіків, художників театру, скульпторів), а також тих працівників, якими проводилася науково-дослідна і критична робота в цій галузі. Також у Статуті була чітко окреслена мета Спілки радянських художників України: для того, щоб мати можливість брати активну участь у комуністичному вихованні трудящих мас, у сприянні зміцненню Радянського Союзу і соціалістичному будівництві, об’єднати радянських працівників образотворчого мистецтва.

У 1998 році Спілці було присвоєно статус національного.

На сьогоднішній день Національна спілка художників України (скорочено НСХУ) є всеукраїнською громадською творчою організацією професійних мистецтвознавців та художників. Він є добровільним творчим об’єднанням талановитих особистостей.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.