Створена Соціалістична партія України (1991)

26 жовтня 1991 - 33 років тому

Олександр Мороз. Лідер СПУ

Олександр Мороз. Лідер СПУ

Восени, 26 жовтня 1991 року, була утворена Соціалістична партія України (скорочено СПУ). СПУ утворилася в місті Києві завдяки зусиллям колишніх членів Комуністичної партії Радянського Союзу (КПССКПУ), яка була під забороною. Колишні партійці КПУ не могли погодитися із забороною своєї партії та їх найбільшим прагненням було продовження політичної діяльності. Лідером партії став Олександр Мороз колишній керівник КПУ у Верховній Раді Української РСР.

15 березня 1992 була заснована газета під назвою «Товариш», яка стала офіційним друкованим органом Соціалістичної партії України, редактором якої був Адам Мартинюк.

На початку зими 1993 року СПУ заявила про себе в якості опозиції по відношенню до влади, яку представляли Президент України Леонід Маркович Кравчук, а також Прем’єр-міністр України Леонід Данилович Кучма. Після того, як Комуністична партія України відновила свою діяльність, Соціалістичну партію покинуло дуже багато членів колишньої КПРС.

На виборах до Парламенту України в 1994 році обрали 14 представників Соціалістичної партії України (трохи пізніше унаслідок підтримки СПУ до Верховної Ради добрали також Наталю Вітренко).

Вже в травні 1994 року, після всього лише трьох років існування та активної діяльності СПУ, лідер партії, Олександр Мороз, став керівником ЗС України.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.