Народні Збори Західної України звернулися до Верховної Ради СРСР з проханням включити Східну Галичину і Волинь до складу Української РСР (1939)

26 жовтня 1939 - 85 років тому

Президія Народних зборів Західної України

Президія Народних зборів Західної України

Народні Збори Західної України представляли із себе тимчасовий орган влади, який був утворений спеціально для того, щоб законодавчо оформити новий статус Західної України після того, як на її територію у вересні 1939 року вступила Червона армія.

Вибори в Народні Збори Західної України були проведені 22 жовтня 1939. Обрано було 1484 депутатів.

Обрання кандидатів у депутати, а також вибори у Народні Збори проводилися під пильним наглядом і з великим тиском на виборців з боку радянської окупаційної влади (включаючи НКВС), метою якої було обрання тільки «потрібних» прорадянських депутатів. Найменше незгоду з діями радянської влади, а також висування альтернативних кандидатів каралося арештом з боку НКВС.

26-28 жовтня 1939 року у Львові відбулися засідання Народних Зборів Західної України, на яких було прийнято чотири декларації. Перша щодо того, щоб у Західній Україні встановити радянську владу. Друга щодо возз’єднання Західної України з Українською РСР і її входження до складу Радянського Союзу. Третя щодо конфіскації монастирських і поміщицьких земель. Четверта щодо націоналізації великої промисловості і банків.

На засіданнях обрали комісію, якій прийняті декларації були передані Верховній Раді УРСР і СРСР. Після цього діяльність Народних Зборів Західної України була припинена.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.