Радянські війська визволили Дніпропетровськ (1943)

25 жовтня 1943 - 81 років тому

Звільнення Дніпропетровська

Звільнення Дніпропетровська

Влітку 1943 року Червона армія почала велике літнє наступ. Звільнення від окупації Дніпропетровська і Дніпропетровської області було частиною цього наступу.

У напрямку Дніпропетровська наступ проводився військами Південно-Західного фронту (з 20 жовтня 1943 Третього Українського), командування яким здійснювалося генералом армії Р. Я. Малиновським і Степового фронту (з 20 жовтня 1943 Другого Українського), командування яким здійснювалося генералом армії І. С. Конєвим.

Командування Другого Українського фронту розробило план наступальної операції, за яким удар по ворожим з’єднанням потрібно було нанести з вже захоплених плацдармів у напрямку П’ятихатки Кривий Ріг, а далі на Апостолове, спеціально, щоб всі шляхи відступу в районі Дніпропетровська для військ ворога були відрізані. Військам Третього Українського фронту був доручений розгром Дніпропетровської угруповання ворога.

Вже 15 жовтня ударні з’єднання Степового фронту почали наступ. І хоча німці завдали контрудар, перекинувши в лінію прориву свої військові загони, їм це не допомогло Степовий фронт прорвався до Кривого Рогу.

Поки німецькі війська концентрували свої сили на криворізькому напрямку, з’єднання Третього Українського фронту почали наступ в районі міста Дніпропетровська. Це трапилося 23 жовтня, а вже 25 жовтня Дніпропетровська був звільнений.

Все по темі: ,

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.