Радянські війська звільнили Дніпродзержинськ (1943)

25 жовтня 1943 - 81 років тому

Звільнення Дніпродзержинська

Звільнення Дніпродзержинська

Дніпродзержинськ знаходився в німецькій окупації двадцять шість місяців.

Дії, спрямовані на звільнення міста, були розпочаті ще наприкінці серпня 1943 року. Саме тоді почалася битва за Дніпро. У цій операції брали участь війська таких радянських фронтів, як Воронезький, Степовий, Південно-Західний і Південний. Пізніше, 20 жовтня, вони були відповідно перейменовані в 1-й, 2-й, 3-й, і 4-й Українські фронти.

Однак, німці не збиралися так швидко відступати від Дніпра. Гітлер суворо заборонив це робити, добре розуміючи, що Дніпро в районі Дніпропетровська і Дніпродзержинська є дуже вигідним оборонним рубежем. Слід сказати, що оборона німців тривала досить довго.

У ніч з 25 на 26 вересня радянськими сполуками було розпочато форсування Дніпра. Швидко були зроблені плоти для переправи на правий берег Дніпра, на яких і була непомітно для ворога переправлена ??група добровольців, якій була здійснена розвідка сил оборони ворога.

Однак наступна група десанту була помічена німцями. Почалися ворожі атаки, які відбивали всього 200 осіб. Тільки на наступний вечір до десантникам змогло приєднатися підкріплення. Так поступово до 28 вересня плацдарм був значно розширений.

З 23-24 жовтня радянські війська почали наступати на Дніпродзержинськ. 25 жовтня була прорвана оборона ворога і місто було звільнено.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.