Німецькі війська захопили Харків (1941)

24 жовтня 1941 - 83 років тому

Харків під час окупації німцями

Харків під час окупації німцями

24 жовтня 1941 року німецько-фашистські війська захопили Харків. Харківська окупація відрізнялася особливою жорстокістю. Це відбувалося, перш за все, внаслідок того, що у Харкові, який був прифронтовим містом, для того, щоб керувати захопленими територіями, були створені спеціальні органи військового управління, на відміну від інших окупованих міст України, у яких влада здійснювалася цивільними органами. Саме бойовими частинами здійснювався повний контроль над Харковом.

Така складна структура органів управління була направлена, у першу чергу, на те, щоб повністю деморалізувати місцеве населення. Саме з цією метою вже с перших днів після захоплення міста почали проводити публічні повішення людей на центральних вулицях Харкова. Жертвами такого насильства ставали справжні чи уявні учасники радянського руху спротиву. Населення міста збиралося на головній площі Харкова, після чого покараних до страти вішали на балконі будівлі обкому. Такі жахливі події викликали серед населення справжню паніку. Але це був лише початок. Взимку 1942 року на вулицях міста з`явилися спеціальні автомобілі з герметичними кузовами, які призначалися для знищення людей — газвагени. У народі такі машини прозвали «душогубками». У душогубки насильницькі заганяли до 50 чоловік. Згодом, через отруєння чадним газом, усі вони помирали у неймовірних муках.

Харків переніс багато страждань за час німецької окупації. Окрім жахливих методів знищення мешканців Харкова, нацисти вербували спеціалістів до Німеччини, де знущались над ними та катували. Військовополонених, незважаючи на Женевську конвенцію стосовно гуманного відношення до військовополонених, розстрілювали та спалювали живцем. Дуже сильно постраждали харківські євреї. У Дрогобицькому Яру було розстріляно близько 11 тисяч чоловік. Переніс Харків і страшенний голод, який став слідством того, що місцева влада зовсім не переймалася проблемами постачання у місто харчів. Від голоду померло більш ніж 13 тисяч харків`ян.

Визволено Харків було 23 серпня 1943 року.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.