Відкрито пам’ятник Роксолані (1999)

24 жовтня 1999 - 25 років тому

Пам’ятник Роксолані

Пам’ятник Роксолані

24 жовтня 1999 в Івано-Франківську відбулося урочисте відкриття пам’ятника землячці Роксолані, коханій дружині Сулеймана I Пишного, турецького султана.

Роксолана (Анастасія Лісовська) була найулюбленішою дружиною Сулеймана I Пишного, султана Османської імперії. У 1518 році на рідне місто Анастасії Лісовської, Івано-Франківськ, напали кримські татари та Анастасія потрапила в полон. Згодом вона опинилася в султанському гаремі і стала наложницею.

Серед усього гарему Сулеймана I Пишного Роксолана була улюбленою наложницею. Султан дійсно закохався в Роксолану, без кінця адресуючи їй свою любовну лірику (слід сказати, що Сулейман I Пишний був поетом).

В 1530 Сулейман I Пишний одружився на Роксолані. Весілля було дуже гучною. Відразу ж після неї Роксолані було надано статус баш-Кадуни головною і фактично єдиною дружини Сулеймана.

Роксолана була однією з найосвіченіших жінок свого часу. Не було в той час більш розумною і цікавою співрозмовниці, розбирається в справах держави і мистецтвах бажаною коханки. Як дружина Сулеймана I Пишного, Роксолана мала величезний вплив на свого чоловіка, а значить, і на політику Османської імперії. За сприяння Роксолани на турецький престол зміг піднятися її син Селім II, а Роксолана, як валіде (султанша-мати), мала можливість грати при ньому велику роль.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.