Ліквідовано Азовське козацьке військо (1864)

23 жовтня 1864 - 160 років тому

Карта земель Азовського козацького війська

Карта земель Азовського козацького війська

Азовське козацьке військо було військовим формуванням, яке в 1828 р. заснувало російський уряд і сформувало із тих українських козаків Задунайської Січі, які завдяки головуванню і ініціативи гетьмана Йосипа Гладкого, яким возглавлялось військо до 1853 р., повернулися з турецьких володінь. В якості іррегулярного козацького освіти Російської імперії, Азовське козацьке військо було утворено указом від 27 травня 1831.

Десь з 1850-х рр.. азовських козаків змусили переселятися на Кубань. Козаки були дуже незадоволені такими діями царського уряду і влаштували бунт. Але це повстання дуже швидко було придушене російськими військами.

Восени, 23 жовтня (11 жовтня за старим стилем) 1864 р., царським указом Азовське козацьке військо було ліквідоване. Азовських козаків відтепер перевели в селянське стан.

На той період, коли Азовське козацьке військо ліквідували, у нього було чотири дерев’яних і 1699 кам’яних будинків, два інструментальних заводу, дві церкви, два рибних заводу, 49 вітряків і млинів, 15144 голів домашніх тварин і значна сума грошей.

Вся зброя, клейноди і флотилію Азовського козацького війська передали Кубанському козацькому війську.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.