У Львові член ОУН Микола Лемик на знак протесту проти Голодомору в Україні вбив співробітника консуляту СРСР, агента спецслужб Майлова (1933)

22 жовтня 1933 - 91 років тому

Микола Лемик

Микола Лемик

22 жовтня 1933, в місті Львові, член ОУН Микола Лемик на знак протесту проти штучно створеного СРСР Голодомору в Україні скоїв вбивство агента спецслужб Майлова, співробітника консуляті Радянського Союзу.

Слід сказати, що вбивство Майлова було заздалегідь спланованою операцією. Серед десяти членів ОУН, які зголосилися її виконати, потрібно було вибрати людину, який би відрізнявся від інших міцними нервами, хорошим інтелектуальним рівнем і умінням легко входити в довіру. Саме таким був Микола Лемик, поєтому проведення операції було доручено йому. Перед виконанням операції Лемика докладно проінструктували щодо того, як після вбивства він повинен піти і сам здатися поліції, як повинен триматися на суді, що повинен говорити і чим мотивувати свій вчинок. Все це було вкрай важливо, бо всі ці події повинні були висвітлюватися у пресі.

Відразу ж після вбивства, у жовтні-листопаді 1933 року, у Львові відбувся суд над Лемиком, на якому було оголошено остаточний вирок: смертна кара. Однак, згодом смертну кару було замінили довічним ув’язненням.

Восени 1939 року, на початку Великої Вітчизняної війни, в силу того, що німецькою авіацією почалися масові бомбардування польських міст, зокрема і в’язниці в Седльце, Миколі Лемику вдалося вирватися на волю. Лемик прибув до Кракова і там продовжив брати участь у національно-визвольній боротьбі.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.