Заарештований митрополит Київський і всієї України Василь Липківський (1937)

22 жовтня 1937 - 87 років тому

Митрополит Василь Липківський

Митрополит Василь Липківський

Восени, 22 жовтня 1937 року, був заарештований митрополит Київський і всієї України Василь Липківський.

Василь Липківський був українським релігійним діячем, церковним реформатором, проповідником, педагогом, публіцистом, письменником і перекладачем, борцем за автокефалію українського православ’я, творцем і першим митрополитом Київським і всієї України Української Автокефальної Православної Церкви, відродженої у 1921 році. Протягом 1919-1927 років був останнім настоятелем і доглядачем Софії Київської.

За роки, проведені на посаді митрополита, Василем Липківським було докладено дуже багато зусиль для того, щоб розвинути українську православну церкву. Крім того, саме митрополит Василь Липківський зміг перетворити українську православну церкву в один із дуже впливових факторів життя українського суспільства того часу. Василь Липківський завдав особисті візити в більш ніж 400 парафій: там він проводив зустрічі і проповідував вірним УАПЦ. Липківським було здійснено велику кількість перекладів релігійної та богослужбової літератури українською мовою, а також написана «Історія Української церкви».

Після арешту Василя Липківського 22 жовтня 1937 у віці 73 років, йому було пред’явлено звинувачення в керівництві антирадянською організацією українських церковників, яка ніби ставила своєю метою відділення України від Радянського Союзу. Незабаром «трійка» НКВС винесла вирок про розстріл Липківського. Цей вирок був виконано 27 листопада 1937 року.

Все по темі: , ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.