Українські козаки підписали Московські статті (1665)

21 жовтня 1665 - 359 років тому

Гетьман І. Брюховецький

Гетьман І. Брюховецький

21 жовтня 1665 в Москві між українськими козаками на чолі з гетьманом І. Брюховецьким та урядом Московії сталося підписання Московських статей, якими визначалися взаємини козаків і Росії.

Цей документ значно обмежував політичні права України і посилювала її залежність від московського уряду у військово-адміністративному та фінансовому плані. Згідно з Московськими статтями, відтепер українські землі і міста повинні були перейти у безпосереднє володіння московського царя. Для гетьманського уряду відтепер було під забороною ведення будь-яких дипломатичних відносин з іноземними державами. Право на вільне обрання гетьмана було обмежено: відтепер його вибори мали проходити тільки в присутності послів з Москви і зі спеціального дозволу царя. Після обрання гетьман мав їхати на затвердження до Москви. Також тепер кількість московських військ в Україні було збільшено до дванадцяти тисяч, до того ж український уряд брало на себе зобов’язання постачати їм їжу на власні кошти. Податки з українського населення (крім козаків) відтепер збиралися московськими воєводами. Всі зібрані гроші йшли в царську скарбницю. Відтепер Українська Церква була підпорядкована Московському Патріархові. Лише у козацтва збереглася автономія. Ці всі поступки Іван Брюховецький зробив в обмін на земельні володіння неподалік від кордону з Московією і боярський титул.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.