Почався масовий вивіз українців до Сибіру (1947)

19 жовтня 1947 - 77 років тому

Сибір, освоєна українцями

Сибір, освоєна українцями

19 жовтня 1947 почалося масове вивезення українців у Сибір.

Слід сказати, що в період з 1944 р. по 1945 р. між радянськими військами і Українською повстанською армією щодня в Західній Україні відбувалося до 500 сутичок. Після того, як закінчилася Велика Вітчизняна війна, московське керівництво зосередилося на боротьбі з повстанським рухом. Протягом січня-квітня 1946 наслідками каральних операцій підрозділів НКВС стала загибель близько 40% повстанців.

Хід національно-визвольної боротьби на західноукраїнських землях характеризувався умовами жорсткої інформаційної блокади. Радянським партійно-пропагандистським апаратом і засобами масової інформації свідомо створювався образ «українського буржуазного націоналіста» ворога. При цьому повідомлялося про різноманітні жестокостях членів ОУН-УПА. Що ж до тих методів, які застосовувалися радянськими спецслужбами катування цивільного населення, переодягання у форму повстанців з провокаційною метою, грабежі, мародерство, масові депортації, знищення населених пунктів (причому, досить часто разом з мешканцями) та інші, вони замовчувалися.

Всього за період з осінню 1944 р. по 1951 р. з території Західної України до Сибіру, ??на Північ, у Казахстан і на Далекий Схід було насильно вивезено больее 203 тисяч осіб, які владою вважалися «підсобником» ОУН-УПА і членами сімей «бандерівців ».

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.