Освіта Української держави на українських етнічних землях у складі Австро-Угорщини (1918)

19 жовтня 1918 - 106 років тому

Восени, 19 жовтня 1918 року, створений у місті Львові Українська Національна Рада (скорочено УНС) проголосив про утворення Української держави у складі Австро-Угорщини на українських етнічних землях.

Слід сказати, що в компетенції Української Національної Ради було законодавство і контроль парламенту новоствореної Західноукраїнської Народної Республіки (скорочено ЗУНР). Саме перед УНС повинно було відповідати уряд. Саме Пленумом Української Національної Ради обирався президент Ради і Виділ УНС, який був найвищою постійно діючою владою в державі. Саме Виділ брав на себе виконання прав глави держави (наприклад, заходи, що стосуються затвердження складу уряду, реалізація прав на амністію і аболіцію, призначення на посади керівників найвищих державних урядів, проголошення законів УНС). Всі нові постанови Української Національної Ради схвалювалися більшістю.

У партійний склад виділяючи Української Національної Ради входили: два радикала (Л. Бачинський і Г. Дувірак), шість представників УНДП, два соціал-демократа. У їх компетенції було прийняття законів, призначення керівників вищих державних органів, прийняття участі в затвердженні складу уряду.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.