Утворено Українську Національну Раду (1918)

18 жовтня 1918 - 106 років тому

Голова Національної ради Євген Петрушевич

Голова Національної ради Євген Петрушевич

Восени, 18 жовтня 1918 р., у місті Львові відбулося підставу Української Національної Ради Західної Української Народної Республіки (УНР). Метою створення УНС було виконання права на самовизначення земель України у складі Австро-Угорської імперії.

До складу Української Національної Ради увійшли всі українські депутати Палати Панів і австрійського Парламенту, а також українські члени буковинського і галицького сеймів. Всього кількість членів УНС дорівнювали 150.

9 листопада 1918 Українською Національною Радою була проголошена ЗУНР (Західно-Українська Народна Республіка). У УНС були законодавчі та контрольні повноваження парламенту Західно-Української Народної Республіки, Державний Секретаріат також мав відповідати перед нею. Саме Пленумом Української Національної Ради обирався президент УНС і Виділ УНС, який був найвищою постійно діючою владою в державі: саме виділяючи виконувалися права голови держави (затвердження уряду, здійснення права аболіції та амністії, обрання керівництва вищих державних урядів, оголошення законів Української Національної Ради).

Партійний склад виділяючи УНС був наступним: шість представників УНДП, два радикала і два соціал-демократа.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.