Катастрофа царського потягу під Харковом (1888)

17 жовтня 1888 - 136 років тому

Місце катастрофи поїзда

Місце катастрофи поїзда

17 жовтня 1888 (29 жовтня за старим стилем), в 14 ч. 14 хв., Під Харковом, біля станції Борки, на ділянці залізниці Курськ-Харків-Азов (сьогодні Південної), сталася катастрофа царського поїзда.

На момент аварії вагони імператорського поїзда перебували у відмінному стані, протягом десяти років вони пропрацювали без єдиної аварії. Порушенням можна було назвати лише перевищення числа осей, допустимих в пасажирських поїздах на той момент в кількості 42, в імператорському поїзді до 64. І хоча за своєю вагою поїзд знаходився в рамках можливого для вантажного, його швидкість досягала швидкості експреса. Поїзд перевозився двома паровозами, його швидкість становила 68 км / ч. Через це і стався сход десяти вагонів. Згідно зі словами очевидців, внаслідок сильного поштовху, всі їхали в поїзді пасажири були скинуті зі своїх місць. Слідом за першим поштовхом стався страшний тріск, а потім наступний поштовх, за силою перевищує перший. Після третього, останнього поштовху, вже тихого, поїзд нарешті зупинився.

Наслідками катастрофи стали великі людські втрати, а також численні ушкодження рухомого складу. Дивно, але для імператора Олександра III і членів його сім’ї аварія пройшла без наслідків.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.