Побудований Києво-Михайлівський Золотоверхий собор (1113)

17 жовтня 1113 - 911 років тому

Києво-Михайлівський Золотоверхий собор

Києво-Михайлівський Золотоверхий собор

17 жовтня 1113 було закінчено спорудження Києво-Михайлівського Золотоверхого собору. Цей монастир будувався протягом 1108-1113 років на основі Михайлівського Золотоверхого собору Святополком Ізяславичем, князем міста Києва, який був онуком Ярослава Мудрого.

Деякі з істориків припускають, що цілком можливою причиною, яка могла б спонукати князя взяти на себе будівництво маностиря, була зовсім недавня перемога Святополком половців. Таке припущення може бути абсолютно вірним, тому що архангел Михаїл якраз допомагав всім воїнам.

Сьогодні за зовнішнім виглядом храм представляє з себе шестістолбний хрестово-купольний собор з одним позолоченим куполом і трьома нефами. У 20-му сторіччі монастир мав 7 куполів. Будівельними матеріалами для його сообруженія були цегла-плінфа і каміння на вапняному розчині за допомогою техніки «мішана кладка» із застосуванням в пазухах склепінь голосників. Там були фрески і мозаїки на стінах монастиря в якості прикрас. Києво-Михайлівський Золотоверхий собор серед інших монастирів Стародавнього Києва був одним з найбільших.

На сьогоднішній день на території монастиря розташовуються храм святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова і православна богословська академія Києва.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.