Відновив роботу Львівський університет імені І. Франка

16 жовтня 1944 - 80 років тому

Львівський університет імені І. Франка. фото: vnz.univ.kiev.ua

Львівський університет імені І. Франка. фото: vnz.univ.kiev.ua

Львівський національний університет імені Івана Франка є найстарішим і найпрестижнішим в Україні і одним з найстаріших у Східній Європі університетом. Час його заснування припадає на 1661.

Коли 30 червня 1941 р. на Львів напали гітлерівські війська, робота університету була припинена. У найперші дні окупації понад 70 найвідоміших учених університету, а також медичного та політехнічного інститутів були заарештовані, а потім розстріляні після численних знущань і побоїв.

У 1942 році німецькою окупаційною владою були закриті всі вищі школи України. Окупантами грабувалося і знищувалося майно університету. До Німеччини вивезли обладнання лабораторій і кабінетів хімічного та фізико-математичного факультетів, а також бібліотеку кафедри фольклору та етнографії, в якій налічувалося 15 тисяч томів. У науковій бібліотеці університету піддався сильним руйнуванням головний читальний зал, а також з бібліотеки вивезли 20 тисяч томів цінних книжок, понад 5 тисяч інкунабул та стародруків, 500 найцінніших рукописів.

Нарешті, після того, як Львів був звільнений від німецьких загарбників, діяльність університету була відновлена. 30 липня 1944 відбулося університетську збори, на якому 127 технічних працівників і викладачів звернулися до інтелігенції з проханням взяти активну участь у відновленні культурно-освітніх і навчальних закладів та економіки міста Львова.

Після відновлювальних робіт, які тривали рік, 16 жовтня 1944 року в Львівському університеті розпочалися заняття у 194 студентів 2-4 курсів.

Все по темі: , , ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.