У Києві відкрила свій перший сезон Державна російська драма (1926)

15 жовтня 1926 - 98 років тому

Національний академічний театр російської драми імені Лесі Українки

Національний академічний театр російської драми імені Лесі Українки

У 1891 році в Києві відбулося підставу самого першого в місті постійно діючого театру, ініціатива заснування якого належала актору і режисеру Миколі Соловцова. Склад акторів трупи Соловцова і надалі послужив основою Київського державного російського драматичного театру. Дебютні подання трупою Миколи Соловцова презентувалися в приміщенні сучасного театру імені Лесі Українки.

У 1919 році театр Миколи Соловцова влади Радянського Союзу націоналізували і привласнили йому назву «Другого театру Української радянської республіки імені Леніна».

Навесні 1924 року в театрі імені Леніна в приміщенні будівлі, яка колись належало Соловцова, відбулося останнє подання, після чого театр був закритий.

Восени 1924 Київський Окрвиконком оголосив рішення щодо організації на основі закритого театру імені Леніна Руської державної драми російськомовного театру.

15 жовтня 1926 Державна російська драма відкрила свій перший сезон в колишньому театрі Бергоньє. Саме тут вона знаходиться і сьогодні. Приміщення колишнього театру «Соловцов» було передано театру «Березіль» Л. Курбаса.

У 1941 році Державною російській драмі дали ім’я Лесі Українки.

У 1994 році на посаду голови театру заступив Михайло Резнікович, який є народним артистом України.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.