Підстава Олександрівської фортеці (1770)

14 жовтня 1770 - 254 років тому

Олександрівський фурштат

Олександрівський фурштат

Восени, 14 жовтня 1770, була заснована Олександрівська фортеця, яка згодом перетворилася на сучасне місто Запоріжжя.

Спочатку біля фортеці почалося формування так званого «фурштата», в якому почали селилися каторжники, будівельники-селяни, відставні солдати і обслуговуючий персонал Олександрівської фортеці.

Після того, як в 1783 році Дніпровської лінією було загублено військове значення і вона була скасована, Олександрівської фортецею також в 1800 році був втрачений статус військового об’єкту.

Вже в 1806 році в окрузі Олександрівської фортеці проживало приблизно 2 тисячі поселенців, що дало можливість поселенню отримати статус повітового міста, якому було дано назву Олександрівськ.

У 1873 році в Олександрівську була проведена залізниця, що дозволило місту поступово стати важливим транспортним вузлом, де перевантажували вантажі з залізниці на річковий транспорт, який прямував до Одеси. Коли в 1902 році в місті була побудована залізниця, яка з’єднала собою Олександрівськ з Донецьким і Криворізьким басейнами, це дало поштовх для ще більш потужного розвитку промисловості міста.

У 1921 році, 23 березня, місто Олександрівськ був перейменований в Запоріжжі. Відтепер і губернія мала назву Запорізькій.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.