Відкрито Чернівецький університет (1875)

13 жовтня 1875 - 149 років тому

Чернівецький університет

Чернівецький університет

13 жовтня 1875 відбулося урочисте відкриття Чернівецького університету. Підстава університету відбулося завдяки ініціативі імператора Австро-Угорщини Франца Йосифа, яким був підписаний Указ щодо створення цього навчального закладу на базі теологічного інституту, який функціонував ще з 1827 року. Він мав кафедру румунської мови та літератури і кафедру української мови та літератури. Викладання велося німецькою мовою.

З 1875 року по 1918 університет носив ім’я Франца Йосифа (по-німецьки: Franz Josephs), з 1919 по 1940 року мала німецька назва Universitatea Regele Carol I din Cerni, з 1940 року і по теперішній час Чернівецький державний університет. З 1989 року університету було присвоєно ім’я Юрія Федьковича. З 2000 року Чернівецькому університетові дали статус національного.

Першим ректором університету в Чернівцях був Костянтин Томащук видатний громадський діяч і вчений. Викладання і дослідницька робота в університеті проводилася такими видатними і талановитими вченими світового та європейського рівня, як: письменник і композитор Сидір Воробкевич, юрист Г. Гросс, україніст Степан Смаль-Стоцький, славіст Омелян Калужняцький, історик Раймунд Кайндль, економіст Йозеф Шумпетер та інші.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.