Відкриття Колегії Павла Галагана (1871)

13 жовтня 1871 - 153 років тому

Колегія Павла Галагана

Колегія Павла Галагана

13 жовтня (1 жовтня за старим стилем) 1871 року в місті Києві відбулося урочисте відкриття Колегії Павла Галагана приватної чоловічої гімназії. Засновником гімназії був Григорій Галаган, який новостворену колегію присвятив своєму померлому синові.

На утримання колегії Григорієм Галаганом були одписано великі землеволодіння в Чернігівській і Полтавській губерніях. Сума загальної вартості земель, які були подаровані на утримання колегії, становила 275 тисяч карбованців. На той час це була просто величезна сума. Також Галаганом була подарована колегії велика бібліотека, яка вже пізніше, в роки революції, була частково передана до Державної Публічну Бібліотеку Української РСР.

Колегія була розрахована на проживання та навчання в інтернаті 70 учнів (з них 40 вихованців навчаються за свої кошти і 30 стипендіатів Григорія Галагана). Вихованців брали з усіх українських земель, в тому числі з тих, які входили до складу Австро-Угорщини. Науково-методичні розробки для колегії здійснювалися Київським університетом Святого Володимира. Програма колегії в цілому дорівнювала програмі 4 старших класів класичної гімназії.

У роки революції колегія була ліквідована більшовиками, які її перетворили на «трудову школу». У радянські часи в будівлі колегії спочатку була середня школа № 92 ім. Івана Франка, а після того, як в приміщенні сталася пожежа, там розмістили Національний музей літератури України, який знаходиться тут і сьогодні.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.