Центральна влада Чехословаччини затвердила уряд Карпатської України (1938)

11 жовтня 1938 - 86 років тому

Прийняття парламентом Чехословацької республіки конституційного закону про автономію Карпатської України

Прийняття парламентом Чехословацької республіки конституційного закону про автономію Карпатської України

Після того, як розпалася Австро-Угорська імперія, українці Закарпаття почали енергійно виступати за те, щоб об’єднати Карпатську Україну з іншими землями України. Це відчайдушне прагнення майже здійснилося, коли 21 січня 1919 року в Хусті на Народних Зборах проголосили злуку Української Народної Республіки з Карпатської України. Але несприятливі міжнародні умови і критичний стан Директорії Української Народної Республіки в результаті агресії з боку більшовицької Росії в прах знищили всі надії і сподівання українців Закарпаття, не давши здійснити возз’єднання в єдину Українську державу.

Після того, як на Сен-Жерменського мирному договорі в 1919 році і Тріанонського мирному договорі 1920 року було прийнято рішення щодо входження на правах автономії Карпатської України до складу Чехословаччини, ситуація українців Закарпаття краще не стала, так як автономний статус Карпатської України, який був передбачений згідно з рішеннями договорів, уряд Чехословаччини так і не надало.

30 вересня 1938 був укладений Мюнхенський договір, згідно з яким чехословацький уряд був змушений забезпечити автономію Карпатської України.

У підсумку, 11 жовтня 1938 центральною владою Чехословаччини було затверджено уряд Карпатської України.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.